Menu

HIF har vokseværk, så det snart kniber med pladsen

image Foto: Palle Herløv
Af Henrik Lundsgaard Nielsen, formand for HIF
24. september 2016 kl. 00:34

KLUBNYT - Hedensted IF holdt sin 88. generalforsamling i klubhuset 22. september. Her er formand Henrik Lundsgaard Nielsens beretning fra mødet.

Som formand for HIF har det været et meget spændende år. Der har været mange udfordringer og opgaver, der skulle løses. Året har budt på en del arrangementer både i og uden for klubben. På den sportslige front er det gået lidt op og ned i det forgangne år. Vi har haft en svingende sæson med op- og nedture. Vores førstehold i jyllandsserien kom desværre ikke med i forårets oprykningsslutspil i jyllandsserie 1. Vi spillede derfor jyllandserie 2 i foråret. Holdet fik dog vist gode takter og vandt overbevisende rækken, og vi fik i de fleste kampe vist en masse god fodbold, så vi kom styrket ud af forårssæsonen.

Vores trænerteam består stadig af cheftræner Alex Nørlund og assistenttræner Kasper Adelfred. De er begge bosiddende i byen, og de har dermed stort lokalkendskab både til byen og til klubben. Det er heldigvis de fleste af vores trænere, der bor i byen.

I skrivende stund har vi fået en rigtig god stemning ind i truppen. Vi har mange unge spillere på holdet, og vi ligger nummer et i puljen med en målsætning om at komme i jyllandsserie 1 til foråret.

Vi har i denne sæson deltaget i DBU's landspokalturnering, hvor vi nåede frem til først runde i hovedturneringen. Her måtte vi desværre lade livet til FC Skanderborg fra Danmarksserien.

Op og ned for andetholdet
Andetholdet har haft en svingende sæson. Holdet rykkede op i serie 2 sidste efterår efter en meget stærk sæson, og for første gang nogensinde havde HIF et andethold i serie 2. Foråret i serie 2 blev desværre meget kortvarigt. Holdet mistede hurtigt gnisten, og det rykkede ned i serie 3 igen.

Der er mange unge Hedensted-drenge på holdet, som nu er ved at være godt sammenspillet. Klubbens målsætning er, at vi på sigt kommer op i serie 2 igen. Dette andethold består næsten udelukkende af mange unge seniorer, der har spillet sammen i Hedensted i mange år. Det er vigtigt for klubben, at vi kan holde på de spillere.

Holdet blev trænet af Morten Faber i efteråret og i foråret. Nu trænes det af Lennart Lindsted.

I år har vi samlet tre herreseniorhold. Det er fremragende, og det viser, at vi også har bredden med i klubben. Vi har udover de nævnte to hold også et hold i serie 4. Alle kommer i klubben for at spille bold og få nogle hyggelige timer sammen med kammeraterne. Det er super, og det viser, at vi kan magte både bredde og elitefodbold i klubben.

Nye spillere til dameafdelingen
Dameholdet har hele året spillet i serie 1 og har ligget midt i rækken. Det er rigtig godt, da det har været en meget tynd trup, trænertemaet har haft til rådighed. Der er siden kommet nogle dygtige damespillere til klubben, og fremtiden ser virkelig lys ud for vores dameseniorafdeling. Vi har i mange år haft mange pigespillere, og heldigvis bærer det nu frugt på seniorsiden. Damerne trænes af Kasper Andersen med god hjælp fra Karina Fisker.

To U19-hold for første gang i mange år
Vores U19-afdeling vil jeg også fremhæve. Vi har for første gang i mange år haft to U19-hold. Det er flot med så mange spillere i en tid, hvor det kan være svært at tiltrække unge mennesker. Det er meget vigtigt for klubben at fastholde et godt U19-hold, der jo skal være fødekæde til klubbens første- og andethold.

Man kan roligt sige, at der er noget at arbejde videre med for seniorafdelingen. Der er en positiv stemning og bestemt mulighed for mange positive resultater fremover.

Vokseværk giver udfordringer med pladsen
Efter nogle år med tilbagegang i nogle årgange i børne- og ungdomsafdelingen har vi fået lidt flere spillere til i vores ungdomsrækker. Vi har dog stadigvæk en stor udfordring især i de ældste ungdomsrækker, hvor vi oplever, at det kan være svært at fastholde de unge mennesker. Vi har dog stadig en stor børne- og ungdomsafdeling. Det er dejligt, at så mange børn og unge vil spille fodbold i vores klub, men det giver også visse udfordringer med baneforhold, omklædningsrum træneruddannelser m.m.

Især pladsproblemer på banerne er ved at være et problem. På en almindelig træningsdag fra kl. 17 til kl. 20 har vi ca. 200 spillere i forskellige aldre til at træne. Vi får dog god hjælp fra Hedensted Kommune, så vi kan fastholde vores medlemmer og tilbyde dem ordentlige baneforhold.

LÆS OGSÅ: Klub har kolossal vokseværk - vokser snart ud af hus og baner (Horsens Folkeblad)

Vi oplever virkelig en god ånd i klubben, hvor alle bidrager til at få tingene løst. Det er også en glæde, at klubbens ungdomshold igen i år har været på tur. I år gik turen til Nordjylland. I pinsen deltog ca. 200 børn og voksne i et stort stævne i Nørre Halene. I år boede alle på samme sted, hvilket var med til at styrke det sociale sammenhold i klubben. Alle hold kom hjem med en god fornemmelse efter en super tur.

På den sportslige front har der været rigtig mange gode resultater. Vi har en del mesterrækkehold i U13 og op. Det er flotte resultater, og igen er der stort håb for den sportslige fremtid i vores klub både på pige- og på drengesiden.

Igen i år har vi haft indstillet pigespillere til DBU's talentcentre med landsholdssamling i både U14- og U15-regi. Alle spillere har haft gode oplevelser, og de er kommet langt frem til de endelige udtagelser. Det er superflotte resultater, og det viser, at vi godt kan udvikle talenter i klubben.

I vinterpausen får vi færre haltider til indendørs fodbold. Dette sammenholdt med vores meget store børneårgange gør, at vi lader de mindste årgange få haltiderne, så de kan få mere spilletid.

Kunststofbanen er helt fantastisk for HIF. Vores spillere kan spille udendørs fodbold året rundt. I 2014 blev vi en del af Hedensted Kommunes satsning på talentklasser på 7., 8. og 9. klassetrin. Vi står for fodbolddelen i samarbejde med Stjernevejsskolen, og der trænes for 7. og 8. klasser hver tirsdag og torsdag morgen på banerne i Mosen. Træningen foregår netop på kunststofbanen på Gesagervej med Kasper Adelfred som træner.

Farvel til AC Horsens og goddag igen til VB
Efter en periode, hvor vi havde samarbejde med AC Horsens, har vi nu igen tilknyttet os KUV-samarbejdet med Vejle Boldklub, som vi forventer os meget af. Vi får bl.a. mulighed for et tæt samarbejde på trænersiden samt på både spiller- og sponsorsiden.

I årets løb har vi haft ansat en sportslig konsulent i klubben, som skal være med til at skabe et ensartet træningsforløb for vores trænere. Vi har haft Kasper Adelfred ansat, da han har mange års erfaring både som seniortræner og leder på vores talentsamarbejde med Stjernevejsskolen. Kasper skal løbende uddanne vores trænere og afholde interne trænerkurser for vores børne- og ungdomstrænere. Vi håber, at alle vores trænere får gavn af dette tiltag.

I samme forbindelse lavede vi i årets løb et nyt tiltag for alle vores ungdomsspillere fra U10 til U16. Projektet blev døbt FodboldPlus. Alle vores spillere i årgangene fra U10 til U16 er blevet tilbudt en ekstra gang teknisk træning en gang om ugen. Vi har haft dygtige trænere med, og desuden har vi haft nogle af vores førsteholdspillere med som gæstetrænere, hvilket har været en stor succes.

På pigesiden har vi årets løb ligeledes lavet et tiltag ved at ansætte Ricky Jensen som bredde- og elitekonsulent. Også her har der været en del fælles træningspas på tværs af årgangene. Det har virkelig også været en stor succes, som har været med til at styrke vores pigeafdeling og fastholde en del piger i klubben.

Ny "minikunstbane" med støtte fra Isabella Fonden
Vi fik i årets løb bevilget penge af Isabella Fonden til en ”minikunstbane" ved klubhuset. Banen blev etableret i august og giver os endnu bedre muligheder for arrangementer for vores børn og unge mennesker. Stor tak til Isabella Fonden!

For nogle år siden etablerede vi en erhvervsklub under Hedensted IF, som skulle bidrage til at klubben fik et mere synligt ansigt udadtil, men selvfølgelig også for at få flere sponsorer til klubben. Langt de fleste af vores sponsorer er blevet meldt ind i erhvervsklubben, og det har givet os et ansigtsløft både økonomisk og ude rundt omkring i lokalsamfundet.

Erhvervsklubben har holdt arrangementer i forbindelse med vores førsteholds kampe, men der har også været holdt foredrag, virksomhedsbesøg, fodboldture m.m. Bl.a. kan nævnes besøg af Erik Gundersen og flere spændende begivenheder som bl.a. Speedway Grand Prix i Horsens.

Vi er godt i gang med erhvervsklubben, og vi vil selvfølgelig forsøge at udbygge vores sponsorkoncept endnu mere, så vores sponsorer får noget igen for deres støtte til klubben. Der har været rigtig god opbakning fra det lokale erhvervsliv til vores erhvervsklub, og vi håber, at vi kan tilføre endnu flere medlemmer.

Problemer på p-pladsen
Igennem de senere år har vi fået nyt rækværk, nyt depotrum, ny cykelparkering og fået renoveret vores gamle tribune. Alt sammen ting, der gør, at vores stadion, omgivelser og faciliteter ser indbydende ud for klubbens medlemmer. Det er vi stolte over. Vi har dog store udfordringer med parkeringsarealet på og ved stadion. På nogle dage har vi virkelig stor tilstrømning af mange mennesker. Der kan være op til 600 mennesker på en træningsaften, og derfor er det vigtigt, at alle tager hensyn til hinanden og overholder de gældende regler. Vi har derfor også sat nye skilte op, som gerne skulle få alle til at overholde reglerne.

Vi har tidligere haft lidt udfordringer med at finde bemanding til alle de timer, vi godt kunne bruge hjælp til. Det er stadigvæk et stigende problem. Vi mangler ledige hænder, da der jo hele tiden kommer flere og flere opgaver. Det er et generelt problem i samfundet i dag, tror jeg. Mange mennesker har travlt med mange ting, folk har en presset hverdag og det er nok forklaringen på, at det er svært for mange klubber og foreninger at skaffe frivillige til det store stykke arbejde, der skal gøres for at drive en frivillig forening.

Hvis man kunne få flere med til at hjælpe, ville tingene kunne fordeles ud på flere hænder, og man kunne holde mere på de frivillige, der gør en forskel i dagligdagen i klubben. Klubben er dog inde i en positiv udvikling, hvor fællesskab og socialt samvær er en vigtig del, så vi har en klar formodning om, at vi får endnu flere forældre til at bakke op omkring vores mange aktiviteter.

Ny leverandør af tøj
Det er helt afgørende for frivillige klubbers overlevelse, at der bliver skabt økonomi til de mange aktiviteter, som vi i klubben gerne vil have. Vi har årets løb skiftet tøjleverandør. Vores leverandør og samarbejdspartner M-sport gik i foråret 2015 desværre konkurs, og vi måtte derfor ud og finde en anden samarbejdspartner til af levere vores tøj.

Vi fik sidste år lavet en aftale med Sportsmaster og Nike om levering af noget rigtig flot tøj til vores spillere, trænere og ledere i klubben. En god aftale, der er til gavn for hele klubben. Men - det har desværre kostet lidt på økonomisiden. Vi har valgt at give nyt Nike-spilletøj til alle hold i klubben, hvilket jo er en stor omkostning, men det er til gavn for alle, at vi også udadtil ser ens ud. Og det er klart en stor udgift for klubben det første år med ny leverandør.

Nye rutiner for bestyrelsen
Bestyrelsen har en del arbejde, da både træneransættelse og kontingentopkrævning følger skoleåret. Det betyder andre rutiner, som dog er ved at blive kørt ind, så der igen er faste rammer for dette.

Desuden bliver vi løbende pålagt nye rutiner og systemer både fra DBU og fra kommunen. Det giver ekstra arbejde til både bestyrelsen og diverse udvalg. Derudover har vi i bestyrelsen som tidligere nævnt også konstateret, at rammerne i Mosen bliver udnyttet maksimalt, og på længere sigt kan man nok forudse pladsmangel både på banerne og i klubhuset.

Vi har sat rigtig mange gode ting i gang. Disse ting skal følges op af holdninger og handlinger fra klubbens side. Vi vil meget gerne være én af Jyllands mest synlige og attraktive fodboldklubber. En meget flot målsætning, der selvfølgelig skal understøttes af planlægning og handlinger, der kan følge disse ting op. Samtidig skal det økonomiske grundlag selvfølgelig være på plads, så tingene hænger sammen.

Skal videre i det rette spor
Vi har mange sportslige målsætninger, der følger helt fra lege/børnefodbold op til klubbens førstehold på seniorsiden. Det er et langt sejt træk. Det er klart, at ledelsen løbende vil foretage vurderinger af muligheder både på det sportslige plan men samtidig selvfølgelig også på det økonomiske plan. Det kræver planlægning og handling, alt efter hvilken situation vi står i.

Efter den fremgang, klubben har oplevet både medlemsmæssigt og sportsligt, er det vigtigt at komme videre i det rette spor. Jo flere tiltag, der tages i klubben, jo flere økonomiske midler skal der til. Det er et faktum, at en stor del af klubbens fremtidige muligheder afhænger af de økonomiske rammer, der kan blive i klubben.

For at tingene kan lykkes, er det vigtigt, at vi har Hedensted Kommune med som medspiller, samt at vi får det lokale erhvervsliv med. Både Hedensted Kommune og erhvervslivet har bakket rigtig godt op, og jeg er sikker på, at vi også i fremtiden vil kunne fastholde og udbygge dette samarbejde til gavn for klubben, lokalområdet og selvfølgelig i høj grad for Hedensted Kommune. Fodbolden i HIF har jo bragt Hedensted på landkortet.

Det hårde arbejde fortsætter
Der er ingen tvivl om, at der skal arbejdes hårdt i fremtiden for hele tiden at udvikle klubben i den rigtige retning. Der er rigtig mange udfordringer i en frivillig forening som vores. Der bliver stillet mange flere krav til frivillige, som der måske ikke gjorde førhen. Mange folk har en forventning om, at de melder deres børn ind i en forening, og så kan man ellers bare kræve og ikke selv deltage. Det er nok desværre udviklingen i samfundet, men det er en udvikling, vi skal passe på, så vi kan få nogle aktive forældre på banen til at yde en indsats for klubben. Det er helt sikkert én af fremtidens store opgaver også i Hedensted IF.

Jeg vil gerne takke bestyrelsen for et meget godt samarbejde, hvor vi har haft mange konstruktive møder. Vi ser tilbage på sæsonen 2015/2016 med glæde. Vi har fortsat en udvikling, som vi forhåbentlig vil kunne bygge videre på, så klubben fortsætter i samme positive og dynamiske ånd.

Til sidst vil jeg takke alle de trænere og ledere, der hjalp til i 2015/2016. En stor tak til Majfesten for endnu en god fest og for det økonomiske tilskud til klubben.

Tak til Birte Pedersen, der varetager mange funktioner i klubben. Tak til Birgit Nielsen i kioskudvalget. Tak til HIF's Venner for alle de fine arrangementer samt tilskud i årets løb.

Og tak endnu en gang til alle de frivillige, som har hjulpet til i sæsonens løb.

Til sidst vil jeg gerne personligt sige tak til alle, som har bakket mig op i det forgangne år og tak for mange dejlige timer, kammeratskab og socialt samvær. Lad os håbe, at sæsonen 2016/2017 bliver lige så begivenhedsrig -sportsligt som udviklingsmæssigt.

Luk